top of page
Image by inyoung jung

Hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit?
​

Ik ga beginnen met wat hoogsensitiviteit NIET is. Hoogsensitiviteit is GEEN aandoening. Je kan dus nooit de diagnose hoogsensitiviteit krijgen. Het is wel een kenmerk, een eigenschap, iets waar je mee geboren bent en wat je nooit meer kwijt raakt. 

​

Ongeveer 20% van de mensen zijn hoogsensitief, wat betekent dat hun brein anders functioneert wanneer het aankomt op prikkelverwerking. Ze hebben een fijner afgestemd zenuwstelsel. De vier belangrijkste kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:
 

  • diepgaande verwerking van prikkels en informatie

  • gevaar voor overstimulatie en overprikkeling

  • emotionele intensiteit

  • sensorische sensitiviteit, namelijk opmerkzaamheid en oog voor detail.

​

What's in a "label"? Labeltjes overal tegenwoordig ... maar het label is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat je herkent en erkent wat jou in de weg staat om helemaal open te bloeien en te groeien op jouw unieke manier. 

Uitdagingen op werkvlak
 
  • Overprikkeling: Hoogsensitieve personen kunnen sneller overweldigd raken door een teveel aan prikkels. Een drukke en lawaaierige werkomgeving, vergaderingen of strakke deadlines kunnen bijvoorbeeld moeilijk te verdragen zijn.
     

  • Emotionele intensiteit: Hoogsensitieve personen hebben vaak een diepgaande emotionele beleving. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het kan hen bijvoorbeeld extra motiveren om zich in te zetten voor een project, maar het kan ook betekenen dat ze sterker reageren op conflicten of stress.
     

  • Perfectionisme: Hoogsensitieve personen hebben vaak een sterke neiging naar perfectionisme. Ze willen graag alles goed doen en hebben moeite met het accepteren van fouten. Dit kan leiden tot extra stress en overmatige zelfkritiek.
     

  • Moeite met grenzen stellen: Hoogsensitieve personen kunnen soms moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. Ze willen graag behulpzaam zijn en vermijden conflicten, waardoor ze soms over hun eigen grenzen gaan.
     

  • Overanalyseren: Hoogsensitieve personen hebben vaak een diepgaande verwerking van informatie. Dit betekent dat ze de neiging hebben om situaties en beslissingen grondig te analyseren. Dit kan leiden tot besluiteloosheid of het gevoel van vastlopen.
     

  • Sociale interacties: Hoogsensitieve personen kunnen gevoeliger zijn voor de stemmingen en emoties van anderen. Dit kan hen kwetsbaar maken voor stress in sociale situaties, vooral als er spanningen of conflictsituaties zijn.
     

  • Behoefte aan hersteltijd: Na een drukke werkdag of intensieve taken kunnen hoogsensitieve personen meer behoefte hebben aan tijd voor zichzelf om te herstellen en te ontspannen.
     

  • Slecht kunnen omgaan met hiërarchie en onrechtvaardigheid: Hoogsensitieve personen hebben vaak een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en kunnen moeite hebben met autoritaire structuren of situaties waarin ze onrechtvaardigheid ervaren.

  • ...
     

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Iedereen is uniek. 
Het is dan ook belangrijk dat jij jezelf heel goed leert kennen en van daaruit je loopbaanplan bouwt. Niet al deze kenmerken hoeven aanwezig te zijn en de aanwezigheid van de kenmerken betekenen niet altijd dat je hoogsensitief bent. Praat erover met iemand die kennis van zaken heeft.

Loopbaanbegeleiding bij (vermoeden van) hoogbegaafdheid

Unieke behoeften

Leer via loopbaancoaching jouw unieke behoeften en talenten kennen en ontdek samen met een loopbaanexpert hoe je ze kan inzetten in je loopbaan die bij jou past.

​

​

Werkplek aanpassing

Misschien is jouw werkgeluk eenvoudig sterk te vergroten door in je huidige werkomgeving aanpassingen te onderhandelen die een wereld van verschil maken om jou te doen floreren.

Vergroten zelfinzicht

Loopbaanbegeleiding kan hen helpen om een dieper inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen bij  sollitatie gesprekken en op de werkplek.

Zelf acceptatie

Omarm je unieke manier van denken, redeneren en omarm de talenten die daarbij horen. Omarm je unieke sterke kanten en zet ze in in je loopbaan. Bouw de loopbaan die bij je past.

Werk dat bij je past

Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het identificeren van geschikte beroepen en werkomgevingen waarin jij kan floreren met jouw unieke talenten, vaardigheden en interesses

​

Stress management

Misschien ben jij gevoeliger voor stress en overprikkeling. Loopbaanbegeleiding kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om stress op het werk te verminderen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven.

Begeleiding bij (vermoeden van) hoogsensitiviteit

In Diest

Elk traject loopbaanbegeleiding begint met 30 minuten gratis en vrijblijvende kennismaking

Boek hier (Diest)

Geen loopbaanbegeleiding?

Mail uw vraag naar wendy@wendycelis.com

schrijven op computer

Online

Elk traject loopbaanbegeleiding begint met 30 minuten gratis en vrijblijvende kennismaking

Boek hier (Zoom)

Geen loopbaanbegeleiding?

Mail uw vraag naar wendy@wendycelis.com

Interessante info over hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit?

Ben ik hoogsensitief?

https://www.hspvlaanderen.be/nl/aanbod/test-volwassenen-en-kinderen

​

Boeken over hoogsensitiviteit

​

  • De boeken van Séverine van de Voorde (vb Hoogsensitief omgaan met Stress)

  • Alle boeken geschreven door Elaine Aron. Elaine Aron is de grondlegger van het begrip hoogsensitiviteit. Ze heeft er heel wat onderzoek naar gedaan en boeken over geschreven.

  • "Hoogsensitief" van Elke van Hoof

  • Boeken van Fleur van Groningen

​

Podcasts over hoogsensitiviteit

bottom of page